Motivele pot fi multiple și este ceva ce poate fi absolut normal pentru adulți.
- În primul rând, genetica poate juca un rol important. Dacă știi că părinții tăi sau alte rude de-ale tale au întâmpinat astfel de întâmplări, atunci e foarte posibil ca aceasta să-ți fi fost transmisă în mod ereditar. În plus, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ai șanse mai mari să întâmpini această problemă.
- Condiții medicale speciale, precum problemele tiroidei, pot duce la o cădere bruscă a părului. Acestea slăbesc sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că acesta nu va aloca la fel de multă energie în creșterea părului.
- Medicații și tratamente. Deseori acestea pot fi cauzele căderii părului. Pacienții tratați de cancer, artrită, depresie și de probleme cardiovasculare se întâlnesc des cu această problemă. De exemplu, kinetoterapia a fost deseori asociată cu pierderea părului.
- Stres dus la extrem. De pe urma unui eveniment șocant sau traumatizant oamenii pot întâmpina o pierdere bruscă a părului. Aceasta este datorată relației dintre stres și producerea de hormoni.
- Alegeri legate de stilul tău de viață. Dietele cărora le lipsesc nutrienții, proteinele, fierul și vitaminele necesare sunt strâns legate de slăbirea și pierderea părului. De asemenea, fumatul are un efect negativ asupra părului. Luarea și pierderea bruscă din greutate sunt și ele astfel de cauze.
- Îngrijirea părului necorespunzătoare. Dacă ai un stil de viață în care în mod normal ajungi să îți tragi părul din rădăcini (de exemplu, să spunem că ai părul lung și îl strângi mereu tare cu un elastic) poate duce la căderea părului. Același lucru se aplică și în cazul tratamentelor de albire sau de ulei fierbinte – acestea distrug foliculii dacă sunt efectuate greșit.
Ce poți face pentru a avea în continuare un păr bogat, rezistent sau, cel puțin, să nu se observe pierderea acestuia?
Folosește tratamente pentru pierderea părului (acestea îți pot fi sugerate în barbershop-uri sau în cabinete medicale specializate). Vizitele mai dese la un barbershop pot ajuta să-i redai părului tău volumul și aspectul lui natural, în timp!
Ai mai multă grijă legată de părul tău (las-o mai moale cu tratamentele care pot să-l afecteze și ferește-l mai des de surse de lumină ultravioletă, precum soarele).
Transplantul de păr. Chiar dacă nu este o metodă propriu-zisă, această procedură medicală poate să-ți aducă la loc părul mult dorit.
Adu câteva modificări stilului tău de viață. Încearcă să ocolești pe cât se poate motivele de stres, mănâncă mai sănătos, încearcă să renunți sau să rărești fumatul și, cel mai important, fă o vizită unui terapeut sau medic pentru a-ți da cele mai bune direcții!
Perucile. Nu este o metodă preventivă, dar ajută. Fii doar atent să alegi una potrivită și de calitate, deoarece o perucă te poate ajuta sau poate să înrăutățească lucrurile.
Re-evaluează-ți metodele medicale. Dacă iei tratamente medicale care, în mod normal, nu ar trebui să ducă la pierderea părului, discută cu medicul tău legat de alternative!